Cygwin

A Cygwin egy Linux szerű környezet Windows alá. Ez fejlesztési szempontból nagyon hasznos. Ugyanis aki hozzászokott a Linux konzoljához, annak sok segítséget tud nyújtani. A Cygwin telepítőjével rengeteg csomagból válogatva hozhatjuk össze a saját környezetünket.

Fejlesztéshez hasznos csomagok a különböző programozási nyelvek, mint például a Perl, Ruby, PHP, Python, C, C++ stb., valamint a különböző verziókezelő rendszerek, mint amilyen a CVS, Subversion, Git, Bazaar stb. Ezeket egy közös felületen telepíthetjük, frissíthetjük, távolíthatjuk el, és nem kell a Windows program telepítő, eltávolító eszközével megküzdenünk, valamint vadászni sem kell ezen alkalmazások Windowsos megfelelőire, elvégre a csomagkezelőben - ami maga a telepítő -, szépen csoportosítva, kereshetően megtalálhatók.

Elérhetők továbbá a Linux saját segédprogramjai, mint amilyen a grep, awk, less, more stb. eszközei is, amik tovább segítik az életünket. Így Linux konzolos ismeretekkel nagyon hatékonyan tudunk dolgozni, és még el se kell hagynunk a Windowst, a fájljaink továbbra is ugyanúgy elérhetők mint eddig mind Cygwin, mind pedig Windows alól.

Cygwin egy saját fájlrendszer környezetet tesz elérhetővé, ami látszatra ugyanúgy néz ki, mintha Linux alól dolgoznánk. A hagyományos Windowsos meghajtók a /cygdrive/c , /cygdrive/d stb. útvonalon érhetők el. Az egészben az a szép, hogy pár korlátozástól eltekintve teljesen úgy érezzük, mintha Linuxos konzolban lennénk.

comments powered by Disqus