Komodo kiegészítők

Miután most már több mint fél éve Komodoban dolgozom, úgy érzem hogy jól választottam. Azóta mondjuk, mióta írtam legutóbb a fejlesztői környezetekről márciusban, sok minden változott.

Azóta kijött a Komodo 5.2 ami a Firefox 3.5 mögött futó Mozilla motort használja, ami ugye sokkal gyorsabb, mint a korábban meghajtott Firefox 3 motor. Ennek meg is van a sok jó hatása, főleg mivel a kiegészítők (add-ons) JavaScript kódot futtatnak, szinte kivétel nélkül, ezért sokkal gyorsabban működnek, ami jótékony hatással van a fejlesztési sebességre.

Amennyiben problémát okozna a kiegészítők telepítés, 2 módszer létezik:

  • Az Add-ons ablak Get Add-ons fülén a keresési mezőbe beírjuk, milyen kiegészítőre van szükségünk, és onnan telepítjük.
  • Letöltjük az .xpi fájlt és beledobjuk az Add-ons ablakba.

De térjünk is rá az általam használt kiegészítőkre, egyszerűség kedvéért ABC sorrendben.

Dafizilla ColorTab

Igazából ez csak egy segítség a rengeteg megnyitott fájl áttekintésében, ugyanis amit tud: az egyes füleket más színűre változtatja attól függően, hogy milyen típusúak. Az Edit > Preferences > Color Tab panelen lehet beállítani hogy milyen fájlok milyen színű fület kapjanak. És nem csak típusra érvényes, hanem akár kiterjesztést, vagy más fájlnév illesztési mintát is használhatunk. Amit fontos tudni, hogy valami minél fentebb van a listán annál később kerül alkalmazásra, azaz ha a *.php fájlok színe zöld, de a listában feljebb szerepel a *.tpl.php ami piros, akkor a *.tpl.php fájlok piros füllel fognak szerepelni.

Összefoglalva: egy vizuális segítséget nyújt a megfelelő fájl kiválasztásában. Azaz ha CSS fájlokat keresünk, akkor tudjuk, hogy csak a lila fülek fontosak stb.

Dafizilla Klint

Az alsó üzenet panelhez ad egy új fület, ahol a különböző hibákat, amiket a kódban vétettünk könnyebben át lehet tekinteni. Lehet csoportosítani súlyosság szerint, lehet bennük keresni, és persze többféleképpen lehet őket rendezni. Persze akkor csináljuk jól, ha nem kell ezekkel foglalkozni, és egyetlen sor sem jelenik meg ebben a panelben ;).

Dafizilla MoreKomodo

Ez amolyan mindent egybe kiegészítő. Hozzáad jó pár menüpontot a fülön elérhető parancsok közé. Ezek fájl műveletek, másolás, törlés, illetve a fájl és az elérési útjának vágólapra másolását segítik.

Ad egy kedvencek ablakot, amit szépen be is integrál sok helyre. Van menüpontja a File alatt, elérhető cserénél, fájlok böngészésénél.
Lehetővé teszi sorok rendezését, amit egyenlőre nekem csak billentyűzet kombináció hozzárendelésével sikerült előcsalnom, mivel nem találtam meg menüben.
Az állapotsorban (status bar) kiírathatjuk az aktuálisan megnyitott fájl mikor volt utoljára elmentve, és hogy a kijelölt karaktereknek mi a Unicode kódja.
Tartalmaz egy az Edit menüből elérhető Unicode kódtáblát, kis nagy betű váltó, HTML entitás kódoló / dekódoló, elérési út Unix / DOS közötti váltó menüpontokat.
Ezen kívül tartalmaz még pár kényelmi szolgáltatást, de az előbb felsoroltak a lényegesebbek.

Dafizilla Visual Differ

Igazából erről nem kell sokat írni, két megnyitott lokális fájlt tud összehasonlítani, megmutatva a különbségeket a kettő között különbözőképpen színezve a hozzáadott és az eltávolított karaktereket / sorokat. Mappákat is össze tud hasonlítani, ekkor mutatja, melyik fájlok különböznek a mappákban, és ezekről kérhetünk egy különbséget egyesével.

Drupal

Egy még csak most indult kiegészítő, a Drupal fejlesztésünket próbálja gyorsítani kódkiegészítéssel a gyakran használt Drupal-os objektumok esetén, mint például a $node , vagy a $user .

HTML Entities

Amint a neve is sugalja HTML speciális karaktereket szúrhatunk be egy a bal panelen megjelenő táblázatból.

HTML Toolkit

Rengeteg segítséget ad HTML íráshoz. Sokféle kód kiegészítést, alapértelmezett értékeket stb. HTML készítése esetén kihagyhatatlan, annyira megdobja a fejlesztést. Amint elkezdünk egy HTML elemet írni, mutatja az attribútumokat, amennyiben azok csak bizonyos értékeket vehetnek fel, felajánlja azokat. Automatikusan lezárja a HTML elemeket amikor a nyitó tagot lezárjuk.

Másik hasznos dolog, amit még nyújt az a Markdown támogatás, ad Markdown kódokhoz előnézetet, és persze fájl típust.

JSTreeDrive

A helyi és távoli fájlokat egy szépen áttekinthető panelbe gyűjti össze, ahonnan kényelmesen lehet fájlokat és mappákat megnyitni, törölni, létrehozni. Mappákat berakhatunk itt is egy kedvencek listába, így ezeket később könnyen elérhetjük, bár nem tud vetekedni ezen a téren a MoreKomodo képességeivel. Képeket is képes megjeleníteni a Komodo felületén belül.

kJSLint

JavaScript hibakeresésre, ellenőrzésre igazán hasznos eszköz, ugyan csak szintaktikai elemzésre képes, de abban eléggé hatékony, és teljesen testre szabható, miket figyeljen, kezdve a kód formázástól a nyelvi elemek használatáig. JavaScript kód legelső ellenőrzésére ideális eszköz.

Komodo Source Tree

Amennyiben az ember nem a Komodo IDE-t használja, hanem csak az Edit-et, akkor alapból nincsen eszköz a kód fa szintű áttekintésére. Ezen próbál meg felülkerekedni ez a kiegészítő, ami jó néhány nyelvhez nyújt támogatást a kód könnyebb áttekintésére. Amiben jól teljesít az CSS, PHP, valamint még néhány nyelv, amiket nem használok, mint a Python vagy a TCL.
Segítségével a függvények deklarációja megjelenik egy fában, vagy listában, akárcsak a CSS deklarációk.

Tweak UI

Panelek kezelését teszi könnyebbé. Át lehet helyezni füleket egyik panelről másikra, kényelmesebb váltást tesz lehetővé a fülek között.

Összefoglaló

Amint látszik kiegészítőkkel sokkal kényelmesebb eszközzé lehet tenni a Komodo-t habár önmagában is elég jól teljesít. Ezek közül valami más szerkesztőkben alapból benne van, de mint látszik itt sem elérhetetlenek, és amennyiben van bennünk harci szellem, könnyen írhatunk saját kiegészítőket, szinte ugyan olyan egyszerűséggel, mint Firefox alá (mivel ez is a XUL rendszert használja).

comments powered by Disqus