Drupal 5 Themes

Még december végén érkezett meg a ‘Drupal 5 Themes’, és még csak a 60. oldalon járok, de azért pár szót már most is tudok mondani róla. Ez arról jutott eszemben, hogy a napokban került ki a drupal.org-ra egy kisebb ismertető.

Drupal 5 Themes book published - A new book that teaches users how to create themes for Drupal websites has been published by Packt Publishing. Written by prominent open source and Content Management expert Ric Shreves, ‘Drupal 5 Themes’ helps readers create striking new looks for their Drupal websites.

Mint említettem, még csak eléggé felületesen vagyok benne a könyvben, de annyit azért elmondhatok, hogy amit eddig olvastam, az inkább a Drupallal még csak ismerkedőket célozza meg, ugyanakkor feltételezi, hogy az illető fel tud telepíteni / feltelepítenek neki egy Drupalt. Ez már csak azért is furcsa, mert a sminkek telepítése ugyancsak szájbarágós - néha én is majd “elvesztem” benne, habár már jópár sminket csináltam / telepítettem. A ‘Pro Drupal Development’ könyvben azért ennél sokkal egyszerűbben - számomra sokkal érthetőbb módon írják le az egyes dolgok telepítését (én is hasonlóan írnám le).

Az illusztrációk / képernyőmentések minősége sem a legjobb, amit nem teljesen értek. Az illusztrációkról látszik, hogy nem vektorosak, és ráadásul alacsony felbontásúak, ami ráadásul nagyon lejön a nyomtatott anyagokon (bár lehet még monitoron jól nézett ki). Az képernyőmentések, habár feketefehérek, teljesen életlenek, kontraszt hiányosak, ami sokszor az olvashatóság rovására is megy.

Következő sirámom, hogy miért kell egy sminkről azt mondani, hogy 2 / 3 hasábos, mikor a Drupallal szállított sminkek mind 1, mind 2, mind 3 hasábosan is tökéletesen működnek, és nem a smink kérdése, hogy a Drupal modulja melyik régióba rakja a saját blokkjait alapértelmezetten.

Szerintem még visszatérek folytatni ezt, amint még előrébb haladok az olvasásban, de hozzá kell tennem eddig nem vagyok túlságosan megelégedve, bár ez gondolom leszűrhető az eddig írottakból.

Utóirat:
A könyvet előrendelésben vettem, ezért jóval a mostani ár alatt jutottam hozzá, valamit, valami mágikus okból Magyarországra nem számolnak fel szállítási költséget. Szóval ha így nézek a könyvre, akkor azért mégis azt mondhatom, hogy ennyit mindenképpen megért, bár még csak az negyedénél tartok.

comments powered by Disqus