Ugrás a tartalomra

Fejlesztői környezet

Címkék:

Már jó ideje kerestem egy használható fejlesztői környezetet, és úgy érzem, megtaláltam azóta az igazit.

Gondolom, akik nem ismerik, hogy mit csinálok, kicsit furcsán néznek majd rám, de én elsődlegesen online fejlesztek. Ennek megvannak a maga okai, ami fontos, hogy szinte semmit nem fejlesztek a saját gépemen, hanem mindent szinte egyből már egy többek által látható tesztkörnyezetben ejtem meg. Ezt a felvezetőben azért ejtem meg, mert ezzel voltak eddig a legnagyobb problémáim.

EditPlus

Jópár éve a fejlesztést EditPlus 2 alatt végeztem még akkor amikor először megjelent kb. 2002-2003, amihez a licencet természetesen meg is vásároltam, és azóta sem bántam meg, elvégre jó pár évet kihúztunk együtt. Legfőbb erénye, hogy iszonyú gyors, megbízható, kulturáltan kezeli a reguláris kifejezéseket, és ugyan nem túlságosan, de bővíthető.

A bővíthetőség kimerül a kódszínezés támogatásában, és esetleg automata kiegészítésben. Ugyanakkor ezeket mi is könnyen előállíthatjuk. Másik formája a bővíthetőségnek az a ClipText amivel karaktereket, kóddarabkákat szúrhatunk be a szövegbe, ezzel megkönnyítve a repetití­v dolgokat.

Azóta megjelent a 3-as verziója is a szerkesztőnek (amire szerencsére a 2-es verzióhoz szóló licencem is érvényes), ami nem tartalmaz túlságosan nagy változásokat, csak javításokat, és kicsit több testreszabhatóságot.

PSPad

Ezután következett egy újabb hosszú időszak 2007 vége felé, amikor az ingyenes PSPad-ot használtam kb. 2 éven keresztül. Ez már jóval többet tud, mint az EditPlus, de ennek megfelelően kicsit lassabb, és sajnos sokszor nagyon instabil. Rengeteg kiegészítő létezik hozzá, és szépen működik az FTP kapcsolat is vele, sőt tud FTPSt is. Ez sokszor nagyon hasznos volt, de mivel a nap részében SSH kapcsolaton keresztül dolgozok, ezért szükségem volt egy olyan programra, ami tud SCPt vagy SFTPt a fájlok megnyitásához, ehhez pedig a WinSCPt használtam.

A használatot segíti a sok beépülő, amiket szép számban lehet még több kényelmi funkcióval bővíteni, ugyanakkor az alapvető szolgáltatások száma is elég bő. A beépülőket JScript illetve VBScript nyelven lehet hozzá írni, de nekem csak a JScripthez volt szerencsém, amikor is írtam egy kis plugint hozzá.

Egy jó ideig teljesen kényelmesen megvoltam így, de szerettem volna valamit, amivel hatékonyabban tudok fejleszteni, és nem lassítja a fejlesztést a kényelmetlenség az alkalmazások közötti átjárás miatt, valamint több eszközt kínál a fejlesztéshez.

Eclipse PDT

Ezek után idén elkezdtem újra átnézni a szerkesztők háza táján, hátha találok valami jó, és ugyanakkor kedvező árú / ingyenes megoldást. Először is az Eclipse PHPs megoldását néztem meg, aminek PHP Development Tool (PDT) a neve. Sajnos túl messzire nem jutottam vele, ugyanis alapvető hiányosságokkal szembesültem, ami miatt igazából nem tudom használni. A legfontosabb, ha már ilyen hatalmas az IDE, és ilyen lassan indul el a környezet, akkor már legyen benne SFTP vagy SCP támogatás, legalább plugin-ekkel, de sajnos 2 napi kísérletezés után se találtam működő dolgot, úgyhogy feladtam. Ilyen gigász esetén nem akarok még egy WinSCPt futtatni, csak hogy dolgozni tudjak. A további kísérletezést is meghiúsította, hogy számomra a környezet túlbonyolítottnak tűnik egy kis PHP fejlesztéshez, ahol általában egyszerre kb. 5-10 fájlt használok.

Azt kell hogy mondjam, nem győzött meg a dolog, egyszerűen nem volt szimpatikus nem győztek meg a szolgáltatások, vagy csak nem találtam meg, amire nekem szükségem volt.

NetBeans

Ugyan a NetBeans nem rossz, de még messze van az igazán használható rendszertől de azért egy dologban tuti: gyors. A beállításokkal nem volt problémám, egyedül az a fránya távoli kapcsolat, ami nem tökéletes. Ugyanis egyenlőre csak egy pluginnel oldható meg, ami nem túlságosan stabil. A másik dolog, amit pár napos próbálkozás után nem sikerült belőnöm, az a kód kiegészítés külső könyvtárakból. A könyvtárakat ugyan beolvasta, de akkor se akart kiegészíteni. Majd valamikor később még visszanézek rá, meg számomra igéretesebbnek, és mindenképpen barátságosabbnak tűnik, mint az Eclipse.

Komodo Edit

Ezután mivel korábban már kipróbáltam a Komodo IDE-t (még jópár éve), ezért megnéztem, mit tud az ingyenesen elérhető Komodo Edit ( aminek Open Source változata az Open Komodo még igencsak gyerekcipőben jár).

Amit indulásként tudni érdemes róla, hogy a fejlesztői környezet Mozilla alapú, azaz ugyanaz a motor van mögötte, mint a Firefox vagy a Thunderbird mögött. Ebből következik, hogy XUL alapokon lehet ide is plugineket fejleszteni, amivel igencsak meg lehet dobni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Ezek okán, és az alapvető szolgáltatások miatt egyenlőre ez a jelenlegi választásom, lássuk, miket is tud, amik számomra fontosak:

 • Kódkiegészítés PHP / HTML / CSS / JS esetén
 • FTP / SFTP / SCP támogatás (együttműködés Pageanttel Private - Public key autentikációhoz)
 • Idegen fájlok - azaz a fájlok nincsenek a fájlrendszerben, hanem távolról töltödnek be / a projekt könyvtárától függetlenül lettek behúzva.
 • Több ablakos működés.
 • Osztott képernyő - egy fájlt két / több helyen is nézhetünk
 • jQuery támogatás
 • Beépített kódellenőrző PHP / HTML / CSS / JS / AS esetén
 • Bővíthetőség

Találtam is jó pár plugint amik szerintem nagyon hasznosak tudnak lenni:

 • JSTreeDrive - Helyi és távoli fájlok / mappák kezelése, megjelölhető kedvencekkel.
 • Klint (Komodo Lint) - Kényelmi szolgáltatás, hogy a hibákat kirakja egy panelra.
 • MoreKomodo - Fájlok elérési útjának másolására, HTML beillesztés, szöveg nagybetűssé, kisbetűssé stb. váltása, HTML entitások, kedvenc fájlok, mappák, és még pár kisebb kiegészítés.
 • VisualDiffer - Két fájl közötti különbségeket mutatja meg vizuálisan.
 • Source Tree - Egy fájl függvényeit / szerkezetét mutatja (még nem támogat mindent, de alapoknak jó).
 • TabTools - Pár új funkcionalitást ad a füleknek, például fájl törlése, átnevezése.
 • Tweak UI - A paneleken levő fülek testreszabása, átdobálása egyik panelről a másikra.

komodo edit

A Komodo kényelmes és okos. Én is ezt használom.

Én linux alatt ezt a

Én linux alatt ezt a problémát sshfs-el oldom meg. Biztos van valami windowsos változata is. Én mondjuk netbeans-t használok és elég jól működik a kódkiegészítés, de mondjuk én az egész drupal-t belerakom a project-be.

Beleraknám

Beleraknám én, csakhogy a NetBeans nem kezel távoli projekteket, vagy csak én nem találtam meg a módját, hogy kombinálja a távoli és helyi fájlokat. Igazából az összesel az volt a problémám a Komodot kivéve, hogy csak helyi fájlokat mappákat támogatnak, távoli mappák, távoli fájlok projektbe importálását csak a Komodoban találtam. Ezt pedig teljesen nem tudom megérteni a 21. században, amikor "minden" az internetről szól, hogy miért csak helyi fájlokat lehet kezelni. Igen, Linux-szerű rendszerek (Unix, MacOSX, BSD) alatt könnyebb megoldani ezt a problémát, elvégre eléggé könnyű szinte "akármit" bemountolni, de sajnos a M$ operációs rendszerén még nem ez a helyzet, és eddig nem is találtam működő projektet, amivel ez megoldható lenne, egyedül talán a sima FTP, de semmilyen SSHt használó megoldás.
--
Poetro

Nem jó a távoli csatolás

Nem jó dolog ezekhez távoli fájlrendszert csatlakoztatni, mivel sokszor nyúlnak hozzájuk a fájlokhoz, commit esetén megint letöltik a sok-sok fájlból álló projektet stb.

Nincs letöltve

Épp az a lényeg, hogy nincsen letöltve. Csak azok a fájlok töltődnek le, amiket épp szerkesztek, valamint egy friss checkout hozzá van adva a library-hoz, ezáltal a kódkiegészítés működik azokra a fájlokra is amik nincsenek letöltve, mivel a projekt library-jának részesei. Legalábbis a Komodo esetén így működik a távoli fájlok kezelése. Nem is tudom meddig tartana, hogy egy pár GB-os projektet letöltsön, ha csak a könyvtárlistázás letöltéséhez perceket kell várni, amikor újratöltetem vele, ha már elég sok változás történt a projekt könyvtárszerkezetében.
--
Poetro

ExpanDrive, PHPEdit

Hali, nalunk is eloferdult, hogy tavoli fajlokkal kellett operalni. Erre talaltunk egy gyors es egyszeru eszkozt, az ExpanDrive-ot ami szepen bemountolja neked - windows alatt - a tavoli elerest amit megadsz (SSH). Asszem free es jol mukodik.

A masik app amit en evek ota hasznalok a PHPEdit nevu cucc. Jelenleg a 3-as verzional tart, en a 2-est hasznalom a mai napig mivel ahhoz van licence-em. Rendkivul kenyelmes - akar tavoli - step debug lehetosegektol elkezdve az SVN kliensen at a kollaborativ szerkesztesig minden benne van, az alapelvarast teljesito kod-kiegeszites/syntax higlightot is bele ertve kb 8 nyelvhez (CSS-tol a JS-en at a PHP-ig). A kodkiegeszito figyelembe veszi a docComment-jeidet es a fuggveny-/metodus neved beirasa kozben, mar azzal egyutt ad hozza syntax leirast (mi kotelezo, mi nem, mit ad vissza, stb). De nem ragozom tovabb, ha erdekel nezz ra: http://www.phpedit.com/en

Jól hangzik

Az ExpanDrive jól hangzik, kár hogy fizetős. Egyenlőre úgyis marad a Komodo, mivel megvettem a Komodo IDE 5-öt, és nemrég megkaptam mellé a 6-os licencét is. Ebben egyenlőre most minden jónak tűnik, kivéve hogy a 6-osban van egy kisebb megjelenítésbeli bug, de hamarosan szerintem javítják, addig is használom az 5-öst.
--
Poetro

ide

editplus, netbeans, eclipse ről a véleményem hasonló, pspad komodoeditet nem használtam még, ami nekem nagyon bejött az a phpdesigner, és most a phpstorm (napokban jelent meg a 2.0)

fejlesztő

Hello

probáltad már az notepad ++ ?
Mi a véleményed rola?